Nem túl édes

Mascarponés gesztenyetorta

Mivel január elején ünnepeltük sógorom névnapját, és a fagyasztóban volt 2 csomag gesztenyepüré, úgy gondoltam, egyikük velünk jön a köszöntésre – egy kis mascarponéval elkeverve 🙂 Ízlett mindenkinek, főképp, hogy a habos köntösben érződött a keksz, a kakaó, a gesztenye és a pici rum. Én magam ez utóbbira esküszöm 😀 imádok vele sütni, talán tengerész volt valamelyik felmenőm… bár részemről ez nem jó cégér. Istenem, ez van, szeretek belőle egy löttyintést tenni a dióhoz, almához és persze a gesztenyéhez is. Aki sütött már vele, tudja, miről beszélek 😉

Íme a sütés nélküli gesztenyetorta 22 cm-es átmérőjű tortakarikára számolva.

Hozzávalók:

a tésztához

250 g darált háztartási keksz

kb. 1,5 dl tej

130 g vaj

60 g porcukor

20 g kakaópor

1 ek. rum

a krémhez

250 g mascarpone

250 g gesztenyepüré (gyorsfagyasztott)

2,5 dl habtejszín

1 ek. cukor

1 ek. rum

tetejére

20 g étcsokoládé

 

Elkészítés:

1. Olvasszuk meg a vajat, és keverjük hozzá a többi tészta alapanyagot. A tej adagolásánál figyeljük a tészta állagát: vegyünk a kezünkbe diónyi nagyságú adagot, nyomjuk össze. Ha annak van tartása, nem pereg túlságosan, akkor már nem kell bele több folyadék.

2. Tegyünk téglalap formára vágott sütőpapírt egy 22-es átmérőjű, csatos tortakarika aljába (ez a kész torta mozgatását fogja segíteni) és oszlassuk el benne egyenletesen a tésztát, nyomkodjuk bele egy kiskanál segítségével, jusson belőle a szélekre is, legyen 2-3 cm pereme. Tegyük 30 percre a hűtőbe.

3. Amíg az alap hűsöl, csipegessük kisebb darabokra a gesztenyepürét, adjuk hozzá a többi krém alapanyagot, és kézi mixerrel, alacsony fokozaton, 3-4 perc alatt készítsük el a krémet. Akkor jó a krém, ha már van tartása, ez még a hűtőben szilárdul.

4. Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, és kanállal vagy habkártyával tegyük rá a fincsi krémet 🙂 Oszlassuk el egyenletesen, és mehet vissza kb. 6 órára a hűtőbe.

5. Egyszerű díszítési lehetőségek:

  • reszelhetünk rá 20 g étcsokit vagy

  • önthetünk rá ganache krémet 90 g olvasztott étcsokoládé és 30 g jól felmelegített tejszín elegyéből vagy

  • díszíthetjük dermesztés előtt úgy, hogy egy kiskanalat hozzáérintünk a torta tetején lévő krémhez, majd egy ívet formálva elhúzzuk róla, hogy kis csúcsok képződjenek.

(Ha a ganache-t választjuk, akkor ezután még 1 óra dermesztés következik.)

6. A kész tortánkról lecsatoljuk a tortakarikát, és a sütőpapír segítségével finoman átcsúsztatjuk egy nagyobb süteményes tálra, ott óvatosan kihúzzuk alóla a papírt. Szeljük kedvünkre, egészségünkre 🙂

mascarpones_gesztenyetorta_01_2_

Mascarpones gesztenyetorta

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!