Bodzás almás pite

Imádok a Pinteresten vadászni 🙂 Húsvéti dekorációk után kutattam, amikor szembe jött velem az almás pite rózsás változata. Na jó, ott teljesen berakták az almahéjakkal a tetejét, de szerintem ahhoz több almát kell pucolni, mint amennyit töltelékként felhasználunk a pite formába. Legalábbis nálam így alakult, és mivel előtte egy szülinapi tortát készítettem el, nem akartam tovább bíbelődni… ez most ilyen diszkrét lett 😀 de kipróbáltam, élmény volt 🙂

Íme a recept hozzá!

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

tészta

200 g liszt

100 g vaj (szobahőmérsékletű)

1 tojássárgája

1 csipet só

3 csipet cukor

30 ml hideg víz

töltelék

4-5 db közepes alma

2 ek. bodzaszörp

fahéj, citromhéj

Elkészítés:

1. Begyújtjuk a sütőt 180 fokra, mire mindent előkészítünk, pont jó lesz a hőmérséklete.

2. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, betekerjük alufóliába és mehet 10 percre pihenni a hűtőbe.

3. Eközben megmossuk az almákat, meghámozzuk őket vékonyan, lehetőség szerint úgy, hogy minél többször végig tudjunk menni a kerületén. A héjak formája lehet szabálytalan, így lesz igazán élethű a rózsánk 🙂 Az almákat kimagozzuk és apró kockákra vágjuk.

4. Vékonyan lisztezett asztalon kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagságúra, belefektetjük a pite formába, a szélét körbevágjuk. Az alját villával vagy a kés hegyével megszurkáljuk, elősütjük kb. 10 percig, majd félretesszük.

5. A felkockázott almákat beletesszük egy edénybe, hozzáadjuk a bodzaszörpöt, a fahéjat, a citromhéjat és alacsony lángon, folyamatos kavargatás mellett 10 percig pároljuk.

6. Az elősütött tésztán egyenletesen eloszlatjuk az almatölteléket és a feltekert almahéjakat picit belenyomjuk.

7. Körülbelül 20 percig sütjük: ha szép aranybarna a széle, és finom sült alma illat lengi be a konyhánkat, akkor elkészült.

Díszítésként szórhatunk rá porcukrot, de nélküle is szépséges és finom. Kínáljunk hozzá bozdaszörpöt 🙂

Jó étvágyat!

Bodzás almás pite – sütés előtt

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »