Imádok a Pinteresten vadászni 🙂 Húsvéti dekorációk után kutattam, amikor szembe jött velem az almás pite rózsás változata. Na jó, ott teljesen berakták az almahéjakkal a tetejét, de szerintem ahhoz több almát kell pucolni, mint amennyit töltelékként felhasználunk a pite formába. Legalábbis nálam így alakult, és mivel előtte egy szülinapi tortát készítettem el, nem akartam tovább bíbelődni… ez most ilyen diszkrét lett 😀 de kipróbáltam, élmény volt 🙂
Íme a recept hozzá!
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
tészta
200 g liszt
100 g vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojássárgája
1 csipet só
3 csipet cukor
30 ml hideg víz
töltelék
4-5 db közepes alma
2 ek. bodzaszörp
fahéj, citromhéj
Elkészítés:
1. Begyújtjuk a sütőt 180 fokra, mire mindent előkészítünk, pont jó lesz a hőmérséklete.
2. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, betekerjük alufóliába és mehet 10 percre pihenni a hűtőbe.
3. Eközben megmossuk az almákat, meghámozzuk őket vékonyan, lehetőség szerint úgy, hogy minél többször végig tudjunk menni a kerületén. A héjak formája lehet szabálytalan, így lesz igazán élethű a rózsánk 🙂 Az almákat kimagozzuk és apró kockákra vágjuk.
4. Vékonyan lisztezett asztalon kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagságúra, belefektetjük a pite formába, a szélét körbevágjuk. Az alját villával vagy a kés hegyével megszurkáljuk, elősütjük kb. 10 percig, majd félretesszük.
5. A felkockázott almákat beletesszük egy edénybe, hozzáadjuk a bodzaszörpöt, a fahéjat, a citromhéjat és alacsony lángon, folyamatos kavargatás mellett 10 percig pároljuk.
6. Az elősütött tésztán egyenletesen eloszlatjuk az almatölteléket és a feltekert almahéjakat picit belenyomjuk.
7. Körülbelül 20 percig sütjük: ha szép aranybarna a széle, és finom sült alma illat lengi be a konyhánkat, akkor elkészült.
Díszítésként szórhatunk rá porcukrot, de nélküle is szépséges és finom. Kínáljunk hozzá bozdaszörpöt 🙂
Jó étvágyat!
Bodzás almás pite – sütés előtt