Tavasz végén történt, amikor a kedvenc mogyorós-karamellás csokimba harapva nem éreztem semmi extázist, úgy is mondhatnám, alig volt íze. Nem értettem, hogy most a csoki szériahibás 😀 vagy nálam állt be változás. A biztonság kedvéért teszteltem egy másik édességet 😉 de a hatás ismételten elmaradt: ízeket csak nyomokban tartalmazott. Ezzel nagyjából egy időben figyeltem fel arra, hogy nem kívánom már a kenyeret, majd csatlakozott a sorhoz a tej.
Ennek már két éve, persze jártam egy-két vizsgálaton, ahol mindent rendben találtak (kopp-kopp-kopp), a bőrömön és a közérzetemen mégis azt tapasztalom, hogy jobban járok, ha csak keveset eszem belőlük. Ebben a birsalmás tortában nincs liszt, se tej, cukrot pedig csak kis mértékben tartalmaz – mondjuk egy habkarikához képest. Fogadjátok sok szeretettel 🙂
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortakarikához):
az alaphoz
150 g dió
35 g kókuszreszelék
150 g birsalma kompót (körte kompóttal is finom, érdemes kipróbálni)
tetejére
90 g étcsoki
Elkészítés:
1. A lecsöpögtetett birsalmát tegyük egy elektromos aprítóba a dióval, valamint a kókuszreszelékkel együtt, és mixeljük össze őket. A művelet előtt én első körben csak a mennyiség felét szoktam mixelni, ezt félreteszem, majd jöhet a többi aprítása. Ez azért fontos, hogy a végén egyenletes masszát kapjunk, úgy fog szépen összeállni.
2. A diós masszát elegyengetjük egy 18 cm átmérőjű tortakarikában, majd kiskanállal alaposan belenyomkodjuk úgy, hogy a végén egy sima, tömörített felületet kapjunk 🙂
3. Az olvasztott étcsokoládéhoz tegyünk egy kis kakaóvajat (ennek hiányában kiskanálnyi étolajat), hogy jobban folyjon, és öntsük rá a diós alapra. Egyengessük el gyorsan, amíg meleg, megdönthetjük a tortakarikát, hogy mindenhová jusson belőle. Ezután mehet a hűtőbe 1 órát dermedni.
4. Csatoljuk le a tortakarikát és forró vízbe mártott késsel szeljük fel a tortánkat 🙂
Fontos: ügyeljünk a hozzávalók pontos kimérése, enélkül pépesebb/morzsásabb lehet a tortánk.
Birsalmás diótorta – sütés és liszt nélkül
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: